HOOD HOUSE

HOOD HOUSE

Bay of Plenty, New Zealand

The proposal for Hood House responds to the landscape, running along the existing contours and stepping softly down the hill towards the seaward view. The design has been planned to create moments of connection and separation, establishing a hierarchy between the different spatial functions.

The home stretches over the site, protecting from the prevalent southwesterly winds. The living and dining areas respond to these sheltered conditions, opening up in both directions to support a comfortable indoor/outdoor connection. North of the building a pool is positioned for all day unimpeded sunshine and reinforces the building’s relationship with the landscape. A double height portion of the home provides retreat and spectacular outlook while a separate guest room provides comfortable accommodation and a flexible multi-use area.

Area: 270m²  |  Type: Residential, Unbuilt
Year: 2014

00_Hood_House_Makers-of-Architecture
01_Hood_House_Makers-of-Architecture
03_Hood_House_Makers-of-Architecture
02_Hood_House_Makers-of-Architecture

Visuals by Makers of Architecture